Kandidátom ČSSD v prezidentských voľbách bude Jiří Dienstbier

19.05.2012 Celý región

Praha 19. mája (TASR) - Českí sociálni demokrati vyšlú do prezidentských volieb Jiřího Dienstbiera. Štyridstaťdvaročný právnik, senátor a podpredseda ČSSD získal podporu strany v tajnej voľbe na dnešnom zasadaní ústredného výkonného výboru, informoval český server idnes.cz.

Dienstbier nemal súpera, ekonóm Jan Švejnar, o ktorom strana taktiež uvažovala, nechce kandidovať vo farbách ČSSD. Prezidenta budú prvýkrát voliť všetky občania, sociálni demokrati teda nemajú žiadnu istotu, že sa aj voliči ČSSD zachovajú podľa jej odporúčania, uviedol idnes.cz.

Aj keď je česká sociálna demokracia podľa prieskumov najsilnejšou stranou, Dienstbier zatiaľ zaostáva za nestraníckymi kandidátmi.

Najpopulárnejší politik sociálnej demokracie Dienstbier na seba upozornil, keď sa ostro postavil proti zostaveniu veľkej koalície s Občianskou demokratickou stranou (ODS) v Prahe v roku 2010, ako aj kritikou klientelistických praktík v hlavnom meste. Pražská stranícka bunka ho následne odstavila na vedľajšiu koľaj, Dienstbier sa však ľahko dostal do celoštátneho vedenia ČSSD a bol zvolený aj do Senátu, dodal idnes.cz.
 

Vyberte región